TikiTaka METODEN

Bakgrund

TikiTaka, eller det spanska uttrycket tigui-taca, förknippas numer i första hand med spansk fotboll. Framför allt genom att kommentatorn Andrés Montes benämnde Spaniens snabba passningsspel under en VM-match med orden ”tocando tocando tigui-taca tiqui-taca”. Lyssna 0.37 sek in i detta klipp här.

TikiTaka är också en leksak som består av två små hårda bollar som hänger i varsitt snöre. Utmaningen ligger i att få bollarna att samspela. Då uppstår ett TikiTaka-liknande ljud. Inte det lättaste även för den mest tekniske. Titta bara på spelarna i Argentinska River Plate, Boca Juniors och Indipendiente.

Metod

Vi har naturligtvis influerats av såväl det snabba passningsspelet som leksaken. Precis som de två bollarna i leksaken TikiTaka måste också fotbollens delar samspela till en helhet. Ett delmoment kan inte ses isolerat utan skall alltid ses i relation till motsatt delmoment.

Exempel:

Allvar
Struktur
Försvar
Långa passningar
Jaget
Individuellt
Vila
Låg risk
Teori
Isolerat

Glädje
Improvisation
Anfall
Korta passningar
Laget
Kollektivt
Träning
Hög risk
Praktik
Funktionellt

I träning innebär TikiTaka Metoden att man från ett helhetsperspektiv får samtliga färdigheter att samspela (tekniska, taktiska, fysiska och mentala). Det handlar bl.a. om förmågan att konstruera matchlika situationer med en hög grad av beslutsfattande.

Vicente del Bosque, Spansk Förbundskapten“…fokuserar på mänskliga världen och spelfilosofi. Vi stävar efter att spela ett passningsinriktat spel med högt tempo, stor rörlighet och en bra balans mellan korta och långa passningar.”
Arsene Wenger, Arsenal”En bra spelare ser spelet, en riktigt bra spelare läser det.”
Joakim Lööw, Tysk Förbundskapten”Förutom den tekniskt-taktiska utvecklingen, är även den kognitiva utvecklingen av spelarna mycket viktig.”

TikiTaka Metoden utgår från fyra nyckelfaktorer

  • Helhetsperspektiv
  • Inre drivkraft
  • Balans
  • Glädje

TikiTaka Metoden grundar sig på

  • lång erfarenhet
  • beprövade metoder
  • vetenskapliga studier
  • analys av framgångsrika klubbar och nationer

Allt detta visar att framgångsrik träningsmetodik och spelarutveckling utgår från ett helhetsperspektiv där inre drivkraft, balans och glädje är nyckelfaktorer. I vår metod ingår därför tjänster och produkter som stödjer och utvecklar just detta på ett optimalt sätt.

 

Ni har drömmarna – Vi har redskapen

YOUR VISION – OUR MISSION